Wednesday, October 17, 2007

Langos

Vi var på Arvika, vi blev frälsta, vi ville inte vänta till nästa festival så vi testade. och det var juh inte så svårt? Langos ftw!
Happy baking.

Deg
25g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl mjöl
Matolja till friteringen.

Vitlöksolja
4 stora vitlöksklyftor
1 dl neutral olja

Fyllning
Gräddfil
Riven ost
(Sen kan man pröva lite allt möjligt, svamp, skagenröra, stenbitsrom, paprika, gurka, musslor. you name it. Bara din fantasi som stoppar dig. :))

Tillvägagånssätt:
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.

Riv sedan den kalla, kokta potatisen. Blanda mjöl och salt med potatisrivet och vänd ner det i vattnet. Arbeta det till en slät, ganska lös deg och låt sedan jäsa i 40 minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 delar, kavla ut och jäs bröden i ytterligare 10 minuter till.

Häll på rikligt med olja i en stor stekpanna och låt den värmas upp ordentligt. Lägg i bröden och håll de nertryckta med en stekspade eller liknande så att de förblir relativt platta, låt de få en gyllenbrun färg. Vänd de efter en stund i pannan och lägg de sedan på en tallrik. Pensla på vitlöksoljan (som du givetvis förberett genom att pressa vitlök och blanda ner det i olja), häll på riven ost och sedan gräddfil. Nu har du en klassisk Donaue, tillsätt de tillbehör du själv vill ha eller ät den som den är.

No comments: